Thursday, June 22, 2006

Udvalg eller brugerdrevet innovation?

I gamle dage ville man have betegnet os et udvalg - i dag giver det faktisk mening at kalde os en del af Socialdemokratiets brugergenererede innovation. Og det er en proces der stiller nogle krav til Mogens og Socialdemokratiet.

Brugerdrevet innovation
Det er egentlig lidt af et buzz-word, men ikke desto mindre en ny tendens indenfor virksomhedsledelse og projektstyring: send dine produktuviklere på omskoling og lad brugeren definere produktet - det er alligvel ham/hende, der skal købe det. Find ideerne uden for virksomheden - så mange som muligt i en kollektiv brainstorm - og ikke som man plejer: i lukkede arbejdsgrupper.

Lego har gjort det med sin nye generation af robotter, Mindstorms, som er blevet designet fra bunden af 4 kernebrugere - og nu kan alle designe deres egen Legorobot på nettet og sætte den i produktion. BBC har gjort det deres Creative Archives, hvor netbrugerne kan klippe BBC eget materiale sammen til brug i kunst og undervisning i et ophavsretsligt kontrolleret forum. Og ikke mindst Wikipedia - et Onlineleksikon, hvor alle kan bidrage med viden om deres eget felt. I kan læse mere om Brugergenereret Innovation på Innovations Labs hjemmeside, hvor I finder materiale fra deres vellykkede internationale konference om fænomenet. Hvis i har mere relevante eksempler, så skriv dem endelig.

Styring - socialdemokratisk før eller siden?
Brugergenereret Innovation bruger termerne produkt og slutbruger. Det er ikke vanskeligt at oversætte til vores situation, selv om politisk produkt & - forbruger kan give en ram smag i munden.

Vores arbejdsgruppe kan komme ud med noget i højeste grad brugbart - og jeg håber, at vi hver især kan introducere egne interesser og forhåbentlig i så høj og tydelig grad, at vi i fællesskab kan ane en sammenhæng, som kan få os til at sætte disse egen-interesser til side. Men det kræver, at Mogens Jensen, kolleger & hjælpende hænder formår at styre denne brugergenerator.

Og dét er endnu ikke et område, der er ret meget erfaring indenfor. Jeg savner en lidt klarere definition af processens styring og hvilken efterbehandling vi kan forvente, at ideerne får. Som fortrinsvis a-politisk synes jeg også det er interessant at få et bud på hvornår en sammenfatning af arbejdsgruppens resultater kan anses for værende "socialdemokratisk"?

Politik eller produkt?
Brugergenereret Innovation indenfor politik? Jo da, umiddelbart er det jo bare spejlvendt demokrati. Folket kommer med ideerne først - i stedet for at tage dem op til overvejelse til valg eller folkeafstemning.

Men som den svenske projektleder, inspirator og brandtaler Teo Hären understreger, kan brugergenereret innovation betyde et skridt i retning af massernes tyrranni: der skal ikke sættes ret mange folk fra ret mange segmenter sammen, før det eneste vi kan blive enige om, er billigere cheeseburgers! Altså en proces der fremkalder laveste fællesnævner og en kvalitetsmæssig deroute. Igen er synlig ledelse og styring af processen helt afgørende.

Socialdemokratiets ide er spændende, men har både fordele og ulemper: det er en fordel for alle, at et parti tager vælgere og et større spekter af slutbrugere eller såkaldte eksperter alvorligt. Det er en ulempe, hvis folk får indtrykket af, at socialdemokratiet ikke kender omfanget og udformningen af deres egen kulturpolitik. Ledelsen af arbejdsgruppen og profilen udadtil skal være tydelig og der skal lægges klare ideer til grund. De ideer fremgår tydeligt, omend ikke videre konkret af Mogens Jensen tale fra Socialdemokraternes kulturkonference den 8. maj 2006, som jeg synes er et udmærket fælles udgangspunkt for arbejdsgruppen.

Det er en fordel at vælgeren får mere direkte med-indflydelse. En ulempe... well... fordi vælgeren ikke altid har forudsætningerne. Det er en svær balance mellem oplysning og ansvarlighed, vel sagtens.

... opgaven er spændende og vital, hvilket indtil videre er rigeligt for mig, selv om det bliver spændende at se den socialdemokratiske "vinkling" i efterarbejdet. Hvis vi er en del af den brugergenererede innovation, så hvorfor ikke tage skridtet fuld ud og gøre vores overvejelser tilgængelige for hinanden - og ikke mindst for andre brugere - en offentlighed, som utvivlsomt har både værre og bedre ideer end os.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home